E18 Haminan ohikulkutie on valmistunut

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Valtatie 7 Haminan ohikulkutie on valmistunut ja otetaan käyttöön liikenteelle keskiviikkona 17.12.2014. Työyhteenliittymä Haminan Kehän urakoima tieosuus sisälsi noin 9 kilometrin mittaisen ohikulkutien Summan ja Kolsilan välillä. Urakkaan kuului myös noin 500 metriä pitkä Husulan betonitunneli, noin 150 metriä pitkä Kolsilan kalliotunneli ja Haminan satamaan johtavan rautatien alittaminen. Haminan ohikulkutie on kokonaisuudessaan noin 16 kilometrin mittainen.

Kesälahden Maansiirron ja YIT:n muodostaman työyhteenliittymän, TYL Haminan Kehän, projektipäällikkö Veikko Sahlman on tyytyväinen hankkeen lopputulokseen.

”Haminan kehätie on ollut onnistunut projekti. Mieleenpainuvin ja töiden suunnittelun kannalta haastavin kohta oli rautatien alittaminen häiritsemättä päivittäin kulkevaa rataliikennettä”, Sahlman toteaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Urakka valmistui vaativista olosuhteista huolimatta aikataulussa ja työt sujuivat joustavasti myös radan välittömässä läheisyydessä. Ensi kesänä tehdään vielä kehätien viimeinen päällystekerros.

”Tien valmistuminen vaikuttaa merkittävästi Haminan kaupungin liikenteeseen, sillä se siirtää raskaan ohikulkuliikenteen kokonaan pois Haminan keskustasta. Myös matka-aika nopeutuu noin 5 minuuttia Haminan kehätien ansiosta” kertoo hankkeessa työmaainsinöörinä toiminut Jarmo Lahtinen.

E18-hanke käsittää kokonaisuudessaan EU-tasolla hyväksytyn moottoritien rakentamisen Kehä III:lta Vaalimaalle saakka. Hankekokonaisuus muodostuu useasta eri vaiheesta: Kehä III:n kehittämisen vaiheet, Valtatie 7 Koskenkylä-Kotka, jonka toteutuksesta vastasi YIT:n ja Destian muodostama työyhteenliittymä Pulteri, Valtatie 7 Haminan ohikulkutie ja Valtatie 7 Hamina-Vaalimaa. Suomi on sitoutunut toteuttamaan tien kokonaisuudessaan moottoritieksi tällä vuosikymmenellä. E18-hankkeen rakennuttaja on Liikennevirasto. Viimeisin vaihe E18-moottoritien rakentamisessa Haminan ja Vaalimaan välillä on parhaillaan tarjousvaiheessa.