Ford julkistaa uuden Focus ST:n

print_lpCZHF0WlE

Tähän asti kehittyneimmässä Focus ST:ssä on uusia alustan hallintateknologioita, hienosäädetty jousitus ja ohjaus sekä erikoisvalmisteiset renkaat, minkä ansiosta auto on entistä tunnokkaampi ja tasapainoisempi ja tarjoaa hienostuneen ajokokemuksen. Ensimmäistä kertaa tarjolla on kaksi tehokasta moottorivaihtoehtoa, bensiini ja diesel.

Dieselmoottori vie Focus ST:n päivittäisen käytettävyyden uudelle tasolle, koska se on Fordin kaikkien aikojen polttoainetehokkain ja matalapäästöisin suorituskykyinen auto. 185-hevosvoimainen 2.0 litran TDCi-dieselmoottori kiihdyttää ST:n 0-100 km/h 8,1 sekunnissa, kuluttaa polttoainetta 4,4 l/100 km ja sen CO2-päästöt ovat vain 114 g/km.*

Bensiinimoottorina on tarjolla 250-hevosvoimainen 2.0 litran EcoBoost. Auto kiihtyy 0-100 km/h 6,5 sekunnissa, kuluttaa polttoainetta 6,8 l/100 km ja sen CO2-päästöt ovat 158 g/km. Molemmissa moottoriversioissa on ensimmäistä kertaa Auto-Start-Stop-toiminto. Se parantaa bensiinimoottorisen auton polttoainetehokkuutta kuudella prosentilla, ja tekee autosta kaikkien aikojen polttoainetaloudellisimman Focus ST:n.

“Uusi Focus ST tarjoaa entistä paremman yhdistelmän suorituskykyä, ajodynamiikkaa ja hienostunutta tyyliä – kaikki tunnusomaisia Fordin Sports Technologies tuotelupaukselle”, kertoo Joe Bakaj (Vice President, Product Development, Ford of Europe). “Autolla ajaminen on nautinnollista ja palkitsevaa, ja koska tarjolla on nyt myös dieselvaihtoehto, Focus ST on täysin omassa luokassaan.”

Focus ST:ssä on käytetty aiemmin tänä vuonna uudessa Ford Focuksessa, maailman myydyimmässä automallissa, esiteltyjä teknologioita ja viimeistelyä. ** Urheilullisissa ja tehokkaan näköisissä viisiovisissa ja farmarimalleissa on luokkansa johtavia kuljettajaa avustavia teknologioita ja järjestelmiä, kuten SYNC2.

Focus ST tuli ensimmäisen kerran markkinoille vuonna 2002. Tähän mennessä niitä on myyty 40 eri maassa yhteensä yli 140 000 kappaletta.

Entistä parempi ajodynamiikka

Focus ST:n kehittäneen Ford Team RS:n ensisijainen tavoite uuden auton suhteen oli ajokokemuksen kokonaisvaltainen parantaminen.

Jousituksessa on käytetty täysin uusia etujousia ja iskunvaimentimia sekä edessä että takana. Alemman tukivarren ja takajousinivelen jousien holkit ovat jäykemmät. Kun nämä yhdistetään kallistuksenvakaimeen ja edellisen sukupolven ST:n takajousiin, saadaan aikaan terävämpi dynaaminen suorituskyky. 

EPAS-ohjausjärjestelmän ja auton sähköisten hallintajärjestelmien kalibroinneilla on saavutettu auton urheilullisuudelle asetetut tavoitteet.

Muutoksia ovat:

• Uusi kolmivaiheinen ajovakaudenhallintajärjestelmä tunnistaa auton vakauden ja ohjaajan tekemät liikkeet ja puuttuu niihin tarvittaessa, jotta optimaalinen tarkkuus ja hallinta säilyvät nopeiden ohjausliikkeiden aikana, kuten vaihdettaessa kaistaa.
• Uudistettu kaarreajon hallintajärjestelmä optimoi renkaiden vääntöjaon, maksimoi pidon mutkissa ja parantaa auton ketteryyttä.

Moottorin alusta on suunniteltu siten, että auton tehot jakautuvat kovassa kiihdytyksessä optimaalisesti. Erityisesti eturenkaiden pitoon ja vaihteen vaihtamisen laatuun on kiinnitetty huomiota. Lisäksi Ford on kehittänyt yhteistyössä Michelinin kanssa uudet 19-tuumaiset renkaat, jotka täydentävät ajodynamiikkaa maksimoimalla sivuttaispitoa.

“Ford on ollut pitkään erinomaisella ajodynamiikalla varustettujen suorituskykyisten autojen valmistajan maineessa eikä uusi Focus ST muuta sitä”, Bakaj toteaa. “Jousituksen, ohjauksen ja hallintajärjestelmien muutokset saavat aikaan tunnokkaan, ketterän, tarkan ja riemastuttavan ajokokemuksen, olipa alla sitten diesel- tai bensiinimoottorilla varustettu ST.”

Kaksi moottoria

Ensimmäistä kertaa Focus ST:hen on saatavilla dieselmoottori, 185-hevosvoimainen 2.0 litran TDCi, joka on optimoitu tuottamaan ST:n tasoisen suorituskyvyn, mutta on samaan aikaan polttoainetehokas ja siksi käytännöllinen päivittäiseen ajoon. 

Moottorissa on 23 prosenttia enemmän tehoja kuin uuden Focus-malliston vastaavassa 2.0-litraisesessa dieselissä. Tehon lisäykseen on päästy kalibroinneilla, uudella ilmanotolla ja urheilulliseksi säädetyllä pakosarjalla.

Huipputeho saavutetaan kierrosnopeudella 3 500 kierr./min ja 400 Nm:n vääntömomentti kierrosalueella 2 000–2 750 kierr./min. Auton huippunopeus on 217 km/h. Koska vääntöä on niin paljon, auto kiihtyy hyvin myös matalilla kierroksilla ajettaessa. Ajettaessa kuutosvaihteella auto kiihtyy 80-120 km/h vain 9,7 sekunnissa. Se peittoaa vastaavan 150-hevosvoimaisen tavallisen Focuksen kiihtyvyydessä 2,2 sekunnilla.

Fordin 2.0 litran EcoBoost-moottorissa on turboahdin, muuttuva venttiilien ajoitus ja polttoaineen suorasuihkutus. Huipputehot saavutetaan kierrosten ollessa 5 500 kierr./min. 360 Nm:n vääntömomentti on puolestaan käytössä alueella 2 000–4 500 kierr./min. Huippunopeus on 248 km/h. 

Molempien moottoreiden parina on 6-vaihteinen manuaalivaihteisto. ST:tä varten viritetyt välityssuhteet mahdollistavat nopean kiihtyvyyden alemmilla vaihteilla ajettaessa ja miellyttävän ajon suuremmilla nopeuksilla.

Voima näkyy myös ulos

Uuden Focus ST:n ulkonäkö henkii sporttisuutta ja tyyliä mataluudellaan ja leveydellään. Konepelti on dynaamisen veistoksellinen, ajovalot ovat kapeammat ja sumuvalot ovat saaneet suorakulmaisen muodon. 

Auton kylkiä koristavat korinväriset listat ja tuplapakoputken molemmin puolin on diffuusorit. Takaspoileri varmistaa hyvän aerodynamiikan.

Mustat lamppujen kehykset, ST-logot ja uudet 19-tuumaiset kevytmetallivanteet (valinnaisvaruste) täydentävät sporttisen ilmeen.

“Focus ST on ollut erittäin suosittu ja uusi malli on vieläkin huomiota herättävämpi”, kertoo Martin Smith (Executive Design Director, Ford of Europe). “Hunajakennon muotoinen ylempi säleikkö on saanut uudet mittasuhteet, sumuvalot ovat suorakulmaiset ja ilme on kaikkiaan terävä.” 

Uutuus korinväri on tummanharmaa Stealth, jonka saa ainoastaan Focus ST:hen. Toinen uusi väri on sininen Deep Impact Blue. Aiemmat värit ovat Tangerine Scream, Frozen White, Panther Black ja Race Red.

Ohjaamomainen matkustamo

Ford on uudistanut Focuksen sisätiloja tehden niistä aiempaa yksinkertaisemmat, mikä näkyy esimerkiksi siinä, että matkustamossa nappuloita on vähemmän.

Lisämittaristo – ST:n tavaramerkki – näyttää turboahtimen paineen, öljyn lämpötilan ja öljynpaineen. Urheilullisessa ohjauspyörässä on pehmeä nahkaverhoilu. Vaihdekeppi on kromia ja polkimet ST:lle tyypillisen urheilulliset.

Kromiset ovenkahvat ja valaistut alumiiniset kynnyslistat lisäävät hienostuneisuuden tuntua. Yhdessä Recaron kanssa suunnitellut istuimet tukevat hyvin, jolloin ajosta tulee entistä nautinnollisempaa. Lisäksi ne ovat mukavat istua jokapäiväisessä ajossa.

Saatavana on neljä erilaista värivaihtoehtoa. ST:ssä on osittainen nahkaverhoilu ja istuinten istuinosan ja reunuksien väriksi on valittavissa Tangerine Scream, Performance Blue, Smoke Storm tai Race Red.

Edistynyttä teknologiaa

Ford SYNC 2 on ST:ssä nyt ensimmäistä kertaa. Sen ansiosta musiikkilaitteita, navigaattoria, ilmastointia ja matkapuhelimia voi hallita äänikomennoilla. Järjestelmän 8-tuumaisella kosketusvärinäytöllä näkyy autoa käynnistettäessä ST-logo.

Myös ensimmäistä kertaa ST:hen saatavat mukautuvat ajovalot säätävät valon määrää ja kulmaa ajoneuvon nopeuden, ohjauskulman ja etäisyyden mukaan. Cross Traffic Alert -toiminto antaa varoituksen, jos pysäköintipaikalta peruutettaessa ajoneuvon tunnistimet havaitsevat toisen auton lähestyvän.

Ford on päivittänyt myös Active City Stop -törmäyksenestojärjestelmää ja se toimii nyt jopa 50 kilometrin tuntinopeuksissa. Järjestelmä valmistelee jarrutuksen havaitessaan mahdollisen törmäystilanteen, ja jollei kuljettaja puutu asiaan, se jarruttaa autoa. Kaistanpitoavustin ohjaa puolestaan auton takaisin kaistalle, jos se havaitsee, että auto on liukumassa pois kaistalta.

Focus ST:t ovat tilattavissa syksyllä 2014 ja ensimmäiset autot saapuvat jälleenmyyjille alkuvuonna 2015. Hinnat julkistetaan myöhemmin.

Faktaa:
• Uusi Ford Focus ST uhkuu suorituskykyä ja entistä parempaa ajodynamiikkaa
• Uudet alustan hallintateknologiat sekä hienosäädetty jousitus ja ohjaus saavat aikaan entistä tunnokkaamman, tasapainoisemman ja hienostuneemman ajokokemuksen
• Focus ST:n saa nyt myös dieselinä 114 g/km CO2-päästöillä. Auto-Start-Stop-toiminto vähentää 250-hevosvoimaisen 2.0 litran EcoBoost-moottorin polttoaineenkulutusta kuudella prosentilla
• Uusissa, urheilullisen ja tehokkaan näköisissä viisiovisissa ja farmarimalleissa on erottuva lamppujen, säleikön ja puskurin muotoilu sekä uudet 19-tuumaiset kevytmetallivanteet
• Ohjaamon hallintalaitteet ovat ergonomisesti sijoitetut, istuimet ovat Recaron ja ohjauspyörä ST:lle tyypillisen urheilullinen
• Uusiin kuljettajaa avustaviin ja yhteydenpitoa helpottaviin ominaisuuksiin kuuluvat SYNC2-järjestelmä 8-tuumaisella korkearesoluutioisella kosketusvärinäytöllä ja luokkansa parhaalla ääniohjattavuudella