:KATSO VIDEO: Nastattomat pohjoismaiset talvirenkaat paras valinta suurkaupungissa – nastarenkaat edelleen parhaat Pohjois-Ruotsissa

Nastattomat pohjoismaiset talvirenkaat ovat korkean turvallisuuden ja pienen ympäristövaikutuksen paras yhdistelmä. Jos autossasi on sähköinen vakausjärjestelmä, ovat nastattomat renkaat paras valinta kaikkialla muualla paitsi Pohjois-Ruotsissa. Ja suurkaupungeissa, kuten Tukholmassa, Göteborgissa ja Malmössä, suositellaan nastattomia pohjoismaisia talvirenkaita riippumatta siitä, onko autossa sähköistä vakausjärjestelmää. Tämän osoittaa Folksamin viimeisin tarkastelu* talvirenkaista.

Nastat vai ei? Autonomistajana on vaikeaa saada selvä käsitys siitä, mitkä renkaat ovat parhaat ja miten paljon ajaa erilaisilla tienpinnoilla koko talven aikana. Ja miten pitäisi suhtautua siihen, että nastarenkaat repivät irti terveydelle vaarallisia hiukkasia, jos ajaa paljaalla tiellä?

− Renkaiden valitseminen on harkintaa liikenneturvallisuusominaisuuksien, hiukkaspäästöjen ja tavallisesti ajamasi tienpinnan välillä. Koska osallistumme asiakkaidemme terveyteen ja turvallisuuteen, suosituksemme talvirenkaista on mukautettu sen mukaan, missä asut ja onko autossa sähköinen vakausjärjestelmä, sanoo Anders Ydenius, Folksamin liikennetutkija.

Pohjoismaiset nastattomat renkaat parhaita suuressa osassa maata, mutta nastarenkaat pohjoisessa

Folksam on tutkinut testitietoa 44 nastarenkaista, 31 pohjoismaisista nastattomista sekä 11 keskieurooppalaisista talvirenkaista tarkastellakseen, minkä tyyppiset renkaat toimivat parhaiten talvikelissä eri osissa Ruotsia. Tarkastelu nojautuu tutkimukseen, joka osoittaa yhteyden jarrutusmatkan ja onnettomuusriskin** välillä sekä sen, että nastarenkaiden hiukkaspäästöt aiheuttavat terveysvaikutuksia***, joita täytyy verrata liikenneturvallisuusvaikutuksiin.

  • Suurkaupungeissa kuten Tukholmassa, Göteborgissa ja Malmössa suositellaan nastattomia renkaita riippumatta siitä, onko autossa sähköistä vakausjärjestelmää. Nastojen osuus hiukkaspäästöihin on suurempi ongelma kuin saatava turvallisuushyöty huomioon ottaen, että suurkaupunkien tienpinnat ovat suurelta osin paljaita.
  • Etelä- ja Keski-Ruotsissa suositellaan pohjoismaisia nastattomia talvirenkaita, jos autossa on sähköinen vakausjärjestelmä, muuten nastarenkaita. Keskimääräisen jarrutusmatkan ero nastarenkailla ja nastattomilla renkailla on melko pieni. Sähköinen vakausjärjestelmä on tehokas myös ilman nastoja.
  • Pohjois-Ruotsissa suositellaan nastarenkaita. Paljaita tienpintoja on vain yhdeksän prosenttia ja nastattomilla pohjoismaisilla talvirenkailla on keskimäärin 17 prosenttia pidempi jarrutusmatka.

− Varoitamme keskieurooppalaisista talvirenkaista. Ei ole mitään perustetta käyttää niitä Ruotsissa, koska pohjoismaiset talvirenkaat ovat parempia. Tämä pätee myös maan eteläisimmässä osassa, sanoo Anders Ydenius.

Lue lisää Folksamin suosituksista talvirenkaiden valintaan:

www.folksam.se/vinterdack

* Folksamin tutkimus perustuu todellisten onnettomuuksien ja autolehtien jarrutustestien analyysiin. Materiaali sisältää 22 500 poliisin raportoimaa onnettomuutta, jotka ovat tapahtuneet talviaikaan 1. joulukuuta – 31. maaliskuuta 2009-2013. Onnettomuusmateriaali jaettiin kolmeen maantieteelliseen alueeseen, pohjoiseen, keskiseen ja eteläiseen. Tutkitut onnettomuudet osoittavat alustan jakauman kuivaan, märkään, lumeen ja jäähän eri aluilla. Sen jälkeen olemme laskeneet keskiarvon jarrutusmatkoista kaikille testatuille nastarenkaille, nastattomille renkaille ja keskieurooppalaisille talvirenkaille painotuksena ajoalusta ja alue. Haimme testitiedot lehdistä Auto Motor & Sport, Aftonbladet ja Vi Bilägare. Perustana olemme käyttäneet testitietoa 44 nastarenkaasta, 31 nastattomasta renkaasta sekä 11 keskieurooppalaisesta renkaasta.

** Wallman&Åström 2001

*** Meister et.al. 2012