Katso video: Peura törmää autoon täysin yllättäen

b04a313ddd080422_800x800ar

Hirvieläimet kolisuttavat autojen peltejä useimmin syksyn ja alkutalven aikana. Törmäystilanne tulee lähes aina niin yllättäen, ettei kuski ehdi reagoida tielle juoksevaan eläimeen. Riskiä ja vahinkojen vakavuutta voi vähentää kiinnittämällä huomiota esimerkiksi ajonopeuteen.

Ifin vahinkotilastojen mukaan noin puolet kaikista hirvieläinvahingoista tapahtuu syyskuun ja joulukuun välisenä aikana. Vuodessa tapahtuu noin tuhat hirvieläinvahinkoa (hirvi-, peura- tai porokolaria). Määrä on pysynyt vuodesta toiseen lähes samana. Ainoa törmäysten kasvussa viimeisen kahden vuoden aikana nähtävä piikki on vuoden 2014 alussa, jolloin hirvivahinkoja sattui noin neljännes enemmän kuin samana ajankohtana yleensä.

 

Videolähde: If 

Milloin hirvi-, peura- tai porokolari todennäköisimmin tapahtuu?

Puolet hirvikolareista tapahtuu kolmen tunnin kuluessa auringonlaskusta. Törmäysriski on suurimmillaan, kun auringonlaskusta on kulunut tunti. Hirvet liikkuvat paljon myös aamuhämärässä. Riskiä lisää viime viikolla alkanut metsästyskausi, jonka aikana hirvet liikkuvat tavallista enemmän.

Hirvieläin juoksee auton eteen usein yllättäen. Vaikka kuski tietäisi, miten pitäisi toimia, kovassa vauhdissa ei aikaa reagoida yksinkertaisesti ole.