Kuskiton bussi kuljettaa vieraat Vantaan asuntomessuille

003a01b29da740867ff08401089bccf483010288

Asuntomessualueelle voi tänä vuonna saapua aivan uudella tavalla − älybussilla. Vantaan kaupunki on mukana kokeilussa, jossa kuskiton Citymobil2-bussi kuljettaa Kivistön rautatieasemalta messualueelle 10.7.−9.8. Kokeilu on kaikille avoin ja maksuton tilaisuus kokeilla uudenlaista joukkoliikennepalvelua.

Älybussit liikennöivät Kivistön juna-aseman ja asuntomessujen porttien väliä joka päivä 10.7.−9.8. kello 10−18. Robottibussin kokeilureitti Kivistön rautatieasemalta asuntomessujen porteille on noin kilometrin mittainen kevyen liikenteen väylä, joka on suljettu muulta liikenteeltä. Reitillä liikennöi yhteensä neljä älykästä pikkubussia. Bussien kyytiin voi hypätä sekä Kivistön asemalta että messualueen portilta. Pysäkkialueilla on oppaita ohjaamassa matkustajia sekä kertomassa kuskittomien ajoneuvojen kokeilusta.

Robottibussiin mahtuu kerralla 10 matkustajaa. Bussien ajonopeus ei päätä huimaa, mutta näin varmistetaan turvallisuus, sillä osa matkustajista seisoo matkan ajan. Kuskittomuus tuo matkaan ehdottomasti oman mausteensa, tätä ei siis kannata jättää kokematta.

Myös perinteiset bussit kuljettavat asemalta pääportille ja takaisin. Sekä kuskilliset että kuskittomat bussikyydit aseman ja messuportin välillä ovat ilmaisia.

Turvallisesti ilman kuljettajaa

Ilman kuljettajaa kulkevien sähköisten robottibussien kulkua seurataan messualueen päässä sijaitsevasta valvomosta. Jos bussin eteen tulee este, se pysähtyy havaitessaan sen. Robottibussi ei siis reagoi esteeseen väistämällä tai pelkästään vauhtia hidastamalla.

−Kuskitonta liikennettä ei ole Suomessa aikaisemmin kokeiltu tässä laajuudessa. Automaattiajamisen kehitys on huimaa ja Suomi haluaa olla kehityksen eturintamassa automaattiajamiseen varautumisessa ja sen mahdollisuuksien hyödyntämisessä. Tällaiset kokeilut ovat hyvä tapa tuoda tulevaisuutta ihmisen lähelle jo tänään. CityMobil2-auto edustaa kuitenkin jo hyvin pitkälle vietyä automaatiota, johon yleisessä liikenteessä on vielä matkaa, kertoo Asta Tuominen Liikennevirastosta.

−On erittäin mielenkiintoista saada tietää, miten tavalliset ihmiset suhtautuvat kuskittomalla bussilla liikkumiseen, sanoo puolestaan Anna Schirokoff liikenteen turvallisuusvirasto Trafista.

Kokeilu on osa CityMobil2-hanketta, jossa tutkitaan kuskittomien pikkubussien käyttöä osana joukkoliikennettä. Hankkeen tavoitteena on esitellä älybusseja suurelle yleisölle sekä herättää mielenkiintoa kuskittomia ajoneuvoja kohtaan. Vantaan lisäksi kokeilu on järjestetty Euroopassa kolmessa muussa kaupungissa: La Rochellessa, Lausannessa ja Oristanossa. Vantaan kaupungin kokeilun yhteistyökumppaneina ovat Liikennevirasto, Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi, Uudenmaan liitto ja HSL.

Kuskiton bussikokeilu toteuttaa koko maakunnan kehitystä linjaavaa Uusimaa-ohjelmaa, jonka yhtenä tavoitteena on älykäs ja sujuva joukkoliikenne.