Muistatko vielä legendaarisen Datsun Bluebirdin?

nissan-datsun-1964

Ensimmäiset 713 Datsun Bluebird 1200 -autoa saapuivat Suomeen tasan 54 vuotta sitten 10.10.1962 rahtialus Pireuksella. Kesällä 1962 Autokeskus Oy oli sopinut Datsun-autojen maahantuonnista Nissan Motor Companyn kanssa ensimmäisenä Euroopassa.

Japanilaiset automerkit eivät vielä olleet kovin tuttuja suomalaisille kuluttajille. Keväällä 1963 Teekkarien Autokerhon kanssa sovittiin erikoisesta koeajosta — opiskelijoiden oli tarkoituksena ajaa 50 000 kilometrin koeajo. Matka taittui niin mukavasti, että Haastajaksi nimetylle Bluebirdille kertyi kolmen kuukauden testirupeaman aikana kaikkiaan 100 645 kilometriä. Datsunilla ajettiin alas myös hyppyrimäestä. Nämä tempaukset poikivat mainoslauseen “Datsun kestää”, joka on laajalti tunnettu suomalaisten autoilijoiden joukossa vielä tänäkin päivänä. Bluebird olikin Suomessa todella suosittu malli vuosikymmenten ajan ja sai kansan suussa lempinimen Luupää.

Vahvasti mukana moottoriurheilussa

Datsunilla on Suomessa meriittiä myös autourheilupuolella. 1960- ja 1970-luvuilla Datsun Bluebirdeillä ajoivat kilpaa muun muassa rallilegendat Antero Laine, Rauno Aaltonen ja Timo Salonen. Rauno Aaltosella oli kartanlukijanaan autourheilun kansainvälisen kattojärjestön FIA:n nykyinen puheenjohtaja Jean Todt, joka toimi pitkään myös Ferrarin F1-tallipäällikkönä.

“Olemme ylpeitä siitä, että Suomi oli Euroopassa ensimmäinen maa, joka aloitti japanilaisen automerkin virallisen maahantuonnin”, iloitsee Nissan Suomen maajohtaja Anu Eskola.

Tänä vuonna juhlitaan myös Suomen Nissan-jälleenmyyjäyhdistyksen viisikymmenvuotista taivalta. Yhdistyksen puheenjohtaja Olli Liljegren toteaa:  ”Yhdistyksemme perustettiin 3.2.1966 Helsingissä ja se on todennäköisesti yksi vanhimmista Nissanin jälleenmyyjäyhdistyksistä Euroopassa”.