Muutos rekisteröinnissä: Muista rekisteriote kun autoilet ulkomaille

jmf8abvnpyiqggza1nb9

Autossa ei välttämättä tarvitse enää pitää rekisteriotetta, sillä viranomaiset saavat ajoneuvojen rekisteröintitiedot nykyään sähköisesti. Moni ei kuitenkaan tiedä, että ulkomailla paperinen rekisteriote on edelleen välttämätön. Jos reissaat omalla autolla ulkomaille, muista hoitaa paperiasiat ajoissa kuntoon.

Trafi luopui rekisteröintitodistusten eli rekisteriotteiden tulostamisesta viime vuoden marraskuussa, joten kaikissa suomalaisautoissa ei ole enää paperista rekisteröintitodistusta. Viranomaiset saavat tarvittaessa ajantasaiset rekisteröintitiedot suoraan sähköisistä järjestelmistä.

Ulkomailla omalla autolla reissaava tarvitsee kuitenkin edelleen mukaansa rekisteröintitodistuksen teknisen osan. Suomen ulkopuolella viranomaiset vaativat kirjallista todistusta ajoneuvon omistajuudesta.

– Jos joudut viranomaisten pysäyttämäksi ulkomailla ja autosta puuttuvat paperit, vastassa on kinkkinen tilanne. Vaikka ajoneuvo olisi täysin laillisesti omistuksessasi, et pysty todistamaan sitä ilman rekisteröintitodistuksen teknistä osaa. Yhteisen kielen puuttuminen ei ainakaan helpota asian selvittämistä paikallisille viranomaisille, laatupäällikkö Solja Varke-Lipponen Ifistä kertoo.

Jos suuntaat autolla ulkomaille, ja autossasi ei ole rekisteröintitodistuksen teknistä osaa, tilaa se hyvissä ajoin Trafista. Kiireen tullen voit hakea rekisteriotteen katsastusasemalta.

Huolehdi nämä asiat kuntoon ennen ulkomaan automatkaa:

– Tilaa rekisteröintitodistuksen tekninen osa Trafin nettisivujen kautta. Huomioi postin kulkuun menevä aika!

– Jos rekisteriotteella on kiire, hae se katsastusasemalta, josta saat sen välittömästi mukaasi.

– Jos nimesi ei näy rekisteriotteessa omistajana tai ajoneuvon haltijana, tarvitset lisäksi valtakirjan auton omistajalta. Valtakirjapohjan saat Autoliitosta.

– Tilaa Vihreä kortti eli todistus liikennevakuutuksen voimassaolosta Ifin nettisivuilta, jos suuntaat autolla EU-maiden ulkopuolelle.

– Hanki ajoneuvollesi kaskovakuutus ja itsellesi matkustajavakuutus.

– Tarkista vakuutuskirjasta ja -ehdoista ajoneuvosi vakuutusten omavastuu, turvat ja voimassaoloalue.

– Useissa Euroopan maissa sammutin, heijastinliivi ja ensiapulaukku kuuluvat autojen pakollisiin varusteisiin.