Näin et joudu petoksen uhriksi autokaupoilla

kksu7s117rycz7syqvlt

Osaatko antaa myytävänä olevan autosi koeajolle turvallisesti? Korvaako vakuutus, jos koeajolle annettu ajoneuvo katoaa? Vakuutusyhtiö kertoo, miten asiakas voi pienentää rikoksen riskiä kaupanteossa.

Autojen ja moottoripyörien myynti käy vilkkaana netissä. Hinnasta neuvottelu, myyminen ja ostaminen on helppoa ja nopeaa. Jos ostaja haluaa ennen ostopäätöstä koeajaa ajoneuvon, tietyistä asioista on hyvä pitää kiinni.

– Ajoneuvon antaminen koeajolle perustuu luottamukseen, joten koeajotilanteessa kannattaa olla todella varovainen. Ajoneuvoa luovuttaessa kannattaa aina varmistaa ostajan henkilöllisyys, koska kaskovakuutus ei korvaa ajoneuvoa, jota ei palauteta koeajolta, laatupäällikkö Solja Varke-Lipponen Ifistä kertoo.

Autojen ja moottoripyörien varkausvakuutukset korvaavat vahinkoja ainoastaan silloin, kun lukittu ajoneuvo varastetaan. Jos ajoneuvo katoaa koeajon aikana, kyseessä on yleensä petos, jota vakuutus ei kata. Myös poliisi tutkii ja tilastoi tapahtuman petoksena.

– Ajoneuvoja katoaa koeajolta onneksi hyvin harvoin, mutta myyjän kannattaa kuitenkin tiedostaa riskit. Jos ostajan henkilöllisyys on tiedossa, pienentää se petoksen todennäköisyyttä. Tekijä on myös helpompi saada kiinni, jos ajoneuvo ei palaudukaan koeajolta sovitusti.


Varmista nämä asiat, jotta minimoit petoksen riskin koeajotilanteessa:

 

  • Pyydä ostajaa esittämään henkilöllisyystodistus ja ota siitä tarvittaessa valokuva.
  • Varmista, että kuskilla on ajokortti eli lupa ajaa ajoneuvoa.
  • Mene mukaan koeajolle tai pyydä koeajajalta jokin pantti koeajon ajaksi.

 

Vääriä uskomuksia ajoneuvovakuutusten turvasta koeajotilanteissa:

Ajoneuvon katoaminen koeajotilanteessa on varkaus, jonka vakuutus korvaa

Väärin, koska vakuutuksista ei korvata yleensä lainkaan petoksia, kavalluksia tai sopimusrikkomuksia. Jos ajoneuvoa ei palauteta koeajolta, kysymyksessä ei ole varkaus vaan petos. Varkausvakuutuksesta korvataan lukitun ajoneuvon anastaminen.

Ajoneuvon varkaus korvataan silloin, kun avaimet ovat ajoneuvossa paikallaan.

Väärin, koska varkausvakuutuksesta korvaaminen edellyttää ajoneuvon lukitsemista

Vakuutus korvaa, jos ostaja ei suostukaan maksamaan sovittua hintaa.

Väärin. Vakuutukset eivät korvaa saamatta jäänyttä kauppahintaa, jos ostaja on maksuhaluton tai -kyvytön.