Tarkkana aura-auton kohtaamisessa

Aura-auto_www.085251

Aura-autot voivat saada lumen pöllyämään niin, että näkyvyys heikkenee tai katoaa kokonaan. Kuva Liikenneturva.

Lumikelit ovat tuoneet tien päälle myös aurauskalustoa. Liikenneturva muistuttaa, että aura-auton kohdatessa on kiinnitettävä erityistä huomiota omaan nopeuteen ja ajolinjaan. Aurasta pöllyävä lumi voi hetkellisesti varastaa näkyvyyden kokonaan. Aura-auton ohittaminen kannattaakin jättää tilanteisiin, jossa edessä aukeavan tien voi jopa nähdä.

Kun aura-auto tulee vastaan, kannattaa pyrkiä pitämään oma nopeus maltillisena ja valita ajolinja lähellä tien oikeaa reunaa.

”Aura-autoilla voi olla hieman muusta liikenteestä poikkeava ajolinja. Kolatakseen myös tien keskiosan lumivallin, kuljettaja joutuu usein ohjaamaan auran keskemmälle tietä. Tämä tarkoittaa, että auran toinen reuna voi yltää hieman vastaantulevien kaistaosuudelle”, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen selittää.

Vaikka aura työntää kinosta tien laitaan, voi kevyt pakkaslumi pöllytä ja viedä näkyvyyden pahimmassa tapauksessa kokonaan. Mahdolliseen näkyvyyden hetkelliseen katoamiseen kannattaa varautua ennakkoon, niin välttyy tarpeettomalta säikähdykseltä.

”Aura-autojen lisäksi myös muu raskas kalusto, kuten linja-autot tai rekat, voivat saada pakkaslumen pöllyämään niin, että näkyvyys heikkenee dramaattisesti. Lumipölyssä ajaessa kannattaa ottaa kaasu ylös ja olla valmiina jarruttamaan”, Heiskanen vinkkaa.

Varmista ohittamisen turvallisuus

Aura-auto voi nostaa niin sankan lumipilven, ettei sen läpi voi nähdä muuta liikennettä. Myös aura-auton leveys ja ajolinja voivat hankaloittaa ohitusta. Ohituksen turvallisuus on varmistettava aina ohitusta harkittaessa.

”Luonnollisesti tilanteessa, jossa näkyvyyttä eteen ei ole, ei ohittamaan pidä lähteä. Aura-auton kuljettaja näkee kyllä peileistään takana olevat autot ja päästää aika ajoin jonon ohi, kun se on turvallista. Maltilla vaan”, Heiskanen toteaa.