Useampi kuin joka kolmas suomalainen törmännyt liikenneraivoon kuluneen vuoden aikana

Suomalaisista 38 prosenttia on kohdannut liikenneraivoa viimeisten 12 kuukauden aikana. Tyypillisimpiä esimerkkejä ovat puskurissa kiinni ajaminen, ylinopeus, hurjat ohitukset, ääni- ja käsimerkit sekä jossain määrin suojatiestä piittaamattomuus. LähiTapiola kysyi liikenneraivosta syyskuussa 2015 Arjen katsauksen autobarometrissä. Muutamat autoilijat tunnustivat myös itse syyllistyneensä liikenneraivoon.

Autoilijat kuvailivat muun muassa tilanteita, joissa tehdään aggressiivisia ohituksia tai jopa kiilataan toisia autoja. Jonoissa tehdään ohituksia, vaikka ruuhkassa matka-aika ei ohituksella juurikaan lyhene.

–Suojatietä, liikennevaloja ja nopeusrajoituksia ei kunnioiteta. Yleinen röyhkeys on lisääntynyt. Jotkut autoilijat ajavat liikenteessä kuin videopelissä, kirjoittaa eräs vastaaja avoimessa vastauksessaan.

Naiset kertovat havainneensa liikenneraivoa hieman useammin kuin miehet. Raivokkaita liikennekokemuksia oli myös yli neljänneksellä niistä, jotka eivät omista autoa, ja avoimissa vastauksissa kerrottiin esimerkkejä pyöräilijöiden ja autoilijoiden kiistoista. Kokemuksissa oli pieniä alueellisia eroja: esimerkiksi Pirkanmaalla liikenneraivohavaintoja oli hieman enemmän kuin koko maassa keskimäärin. 

Kolaritilastot kertovat omaa kieltään liikennekulttuurin koventumisesta. Liikennevakuutuskeskuksen tietojen mukaanalkuvuoden liikenneonnettomuustilastot olivat synkimmät viiteen vuoteen. Tammi–huhtikuussa sattui 78 onnettomuutta, joissa kuoli 81 henkilöä. Onnettomuuksien määrät kohosivat niin kevyessä liikenteessä kuin moottoriliikenteessäkin.

Neljäsosa vastaajista kiinnostuneita seuraamaan ajotapaansa laitteella tai sovelluksella

Toisaalta kyselytutkimuksen mukaan hyvin moni autoilija olisi kiinnostunut seuraamaan ajotapansa turvallisuutta ja kulutusta ajonseurantalaitteella tai sovelluksella etenkin, jos se voisi tuottaa etuja tai alennuksia. Neljäsosa vastaajista kertoi olevansa erittäin kiinnostunut ja lisäksi yli kolmannes melko kiinnostunut seuraamaan ajotapaansa.

–Meille tämä on tervetullut signaali siitä, että oman ajokäyttäytymisen merkitys on tiedostettu liikenneturvallisuudessa. Liikenne on tiimipeliä, ja tiimipelaamisen taitoja tule kehittää siinä missä muitakin liikenteen turvallisuuteen vaikuttavia tekijöitä, sanoo liikenneturvallisuuspäällikkö Markus NieminenLähiTapiolasta.

Paljonko autoiluun kuluu rahaa?

Joka kahdeksas vastaaja kertoi kotitaloutensa olevan aikeissa ostaa tai vaihtaa autoa seuraavien 12 kuukauden aikana. Epävarmojen vastaajien osuus oli suuri, sillä jopa viidennes vastaajista ei osannut kertoa autonostoaikeitaan.

Taloudellinen suhdanne näkyy suomalaisten auton käytössä. Joka viides on vähentänyt auton käyttöä taloudellisista syistä, ja joka neljäs kertoo alkaneensa seurata tarkemmin autoilun kustannuksia. Valtaosa auton omistajista arvioi kuitenkin rahasumman alakanttiin. Tutkimuksessa kysyttiin maksimisummaa, jonka vastaajat olisivat valmiita kuukausitasolla käyttämään autoiluun, kun otetaan huomioon vakuutusmaksut, mahdolliset auton rahoituskulut, auton ylläpito, polttoainekulut, rengaskulut ja verot.

Keskiarvosummaksi tuli 244 euroa. Vain joka neljäs on valmis käyttämään autoiluun kuukaudessa yli 300 euroa. Alueellisia eroja näkyi jonkin verran, sillä pääkaupunkiseudulla keskiarvosumma oli lähes 270 euroa, kun taas Itä-Suomessa vain 209 euroa.

–Tämä kertoo siitä, että autoon liittyviä kuluja ei ole helppo arvioida. Moni laskee ehkä vain tankkaamiset varsinkin, auto on jo maksettu eikä rahoituskuluja ole. Me pyrimme kiinnittämään huomiota kokonaiskustannuksiin ja hinnoittelun läpinäkyvyyteen, sillä se palvelee koko autoalaa vakuutuksista autokauppaan. Esimerkiksi vakuutusten vertailussa hinta ei kerro kaikkea. Kun on kysymys kaskovakuutuksista, on erittäin tärkeää tietää, millaista turvaa vakuutus pitää sisällään.  Oikean tiedon tarve ja saatavuus tulevat entistä tärkeämmiksi, kun vakuutusasioita hoidetaan yhä enemmän netissä, toteaa myyntijohtaja Isto Virasoja LähiTapiolasta.

LähiTapiolan Arjen katsauksen autobarometrin toteutti LähiTapiolan toimeksiannosta YouGov Finland. Vastaukset kerättiin sähköisenä kyselynä 10.14.9.2015 YouGovin kuluttajapaneelissa, ja kyselyyn vastasi 891 auton omistavaa henkilöä. Kysymykseen, onko törmännyt liikenneraivoon viimeisten 12 kuukauden aikana, vastasivat kaikki 1265 Arjen katsauksen kyselytutkimukseen vastannutta.