Uusi Honda Civic Pariisin autonäyttelyssä

All-new 2017 Civic hatchback

Honda Civic 5D on perusrakennettaan myöten täysin uusi ja kasvaa niin kooltaan, tiloiltaan kuin ominaisuuksiltaan. Konepellin alla on nyt uudet turbomoottorit, jotka ovat tehokkaita ja taloudellisia. Vakiona on kattava turvavarustus, minkä lisäksi yhdistettävyys ja ylellisyys ovat nousseet entistä korkeammalle tasolle.

Vuonna 1972 Honda esitteli uuden todella modernin kolmeovisen perheauton, jonka nimi oli Civic. Se on yksi maailman suosituimpia automalleja, sillä yli 18,5 miljoonaa valmistettua Civiciä nostavat sen maailman kymmenen eniten myydyn automallin joukkoon. Suomeen ensimmäiset Civicit saapuivat vuoden 1973 alussa, minkä jälkeen niitä on rekisteröity yli 60 000 kappaletta.

Honda investoi uuden, kymmenennen sukupolven Civicin kehitystyöhön enemmän kuin minkään aiemman mallin suunnitteluun. Tavoitteena oli luoda niin muodoiltaan, suorituskyvyltään kuin ajettavuudeltaan urheilullinen auto, joka tarjoaa samalla luokkansa suurimmat tilat ja korkealuokkaisen matkustusmukavuuden.

Muotoilu korostaa urheilullisuutta

Täysin uusi Honda Civic 5D on edeltäjäänsä pidempi, leveämpi ja matalampi. Terävät linjat on yhdistetty markkinoiden parhaaseen aerodynaamiseen pakettiin, johon kuuluu muun muassa koko alustan kotelointi. Muotoilussa huomio kiinnittyy lyhyisiin korin ylityksiin ja katseen kääntäviin ilmanottoaukkoihin, jotka ovat yhtä aikaa sporttiset ja tarkoituksenmukaiset.

Uusi viisiovinen Civic on 4,497 metriä pitkänä 130 mm edeltäjäänsä pidempi. Leveyttä on tasan 1,8 metriä eli 30 mm enemmän kuin ennen. Kori on 1,421 metriä korkea, eli uutuus on 20 mm matalampi kuin kuin edellinen Civic.

Edessä on joko LED- tai halogeenivalot, joissa on aina LED-päiväajovalot. Lähes coupémaisen linjakkaan korin kylkien ylempään taitteeseen on sijoitettu oven kahvat, minkä jälkeen päädytään takavaloihin. Hondalle tyypillisissä LED-takavaloissa on C-kuvio, mikä auttaa tunnistamaan auton merkin.

Täysin uusi perusrakenne

Honda Civicin kymmenes sukupolvi on suunniteltu kokonaan uudelleen edeltäjään verrattuna “a car for all people, a car for the world” -filosofian mukaisesti. Niinpä Civic sopii erilaisille ostajille kaikkialla maailmassa.

Lähtökohtana on uusi perusrakenne, jonka 2,7 metrin akseliväli on 30 mm pidempi kuin ennen. Autoa kehitettäessä haluttiin varmistaa hyvien tilojen lisäksi erinomainen ajettavuus ja korkealuokkainen matkustusmukavuus. Toisaalta auton hinta haluttiin pitää kohtuullisena ja polttoaineen kulutus alhaisena. Tavoitteisiin päästiin hiotun perusrakenteen lisäksi hyvän aerodynamiikan, korin ratkaisujen, uusien moottorien ja alustarakenteiden avulla.

Uusilla valmistusmateriaaleilla ja -tekniikoilla perusrakenne on 16 kiloa kevyempi kuin edellisessä Civicissä. Samaan aikaan sen vääntöjäykkyys on kasvanut peräti 52 prosentilla. Koriin on lisätty ristikkäisvahvistuksia ja sen hitsauspisteet ovat kriittisillä alueilla puolta tiheämmässä kuin yleensä. Lisäksi kori kootaan aivan uudella menetelmällä ja kaiken tämän yhteisvaikutuksena se on huomattavasti taivutus- ja vääntöjäykempi kuin ennen.

Polttoainesäiliön uudella sijoituksella ja muilla muutoksilla auton painopistettä on pudotettu 14 mm alaspäin. Edessä jousitus on toteutettu alatukivarsin ja joustintuin. Takana on uusi monivarsijousitus, Mukavuutta ja auton täsmällistä käytöstä lisäävät hydrauliset nestetäytteiset kiinnityspuslat edessä ja takana. Parhaiten varustelluissa Civic-malleissa on lisäksi mukautuva iskunvaimennus.

Civic siirtyy turbokauteen

Uuden Honda Civicin keulalla on joko 1,0- tai 1,5-litrainen VTEC TURBO. Ne jatkavat Hondan upeaa moottoriperinnettä, joka on synnyttänyt erittäin taloudellisia ja tehokkaita voimanlähteitä. Uusien moottorien voima sopii mainiosti Civicin sielukkaaseen ja urheilulliseen luonteeseen. Kummankin moottorin kanssa saa joko kuusivaihteisen käsivalintaisen tai CVT-automaattivaihteiston.

Kolmesylinterinen 1,0-litrainen VTEC TURBO antaa runsaasti voimaa arkipäiväiseen liikkumiseen, sillä sen suurin teho on 95 kW (129 hv)/5 500 r/min. Suurin 200 Nm vääntömomentti saavutetaan jo käyntinopeudella 2 250 r/min (CVT-vaihteiston kanssa 180 Nm/1 700 – 4 500 r/min).

Uusi 1,5-litrainen VTEC TURBO on paljon väkevämpi kuin edellisen sukupolven vapaasti hengittävä 1,8-litrainen. Moottori kehittää 134 kW (182 hv)/5 500 r/min (CVT 6 000 r/min). Suurin vääntömomentti on 240 Nm ja se on käytettävissä laajalla käyntinopeusalueella 1 900 – 5 000 r/min (CVT 220 Nm/1 700 – 5 500 r/min).

Tilan tuomaa ylellisyyttä

Aiempaa pidemmän ja leveämmän korin sekä kasvaneen akselivälin ansiosta Civic 5D:n sisätilat ovat vielä entistäkin suuremmat. Vaikka kori on vähän aiempaa matalampi, pääntilat ovat ennallaan tai kasvaneet, sillä edessä istutaan 35 mm alempana kuin ennen. Näin kuljettaja on entistä enemmän yhtä auton kanssa.

Hartiatilaa on tullut lisää niin eteen kuin taakse, minkä lisäksi takana jalkatilaa on lähes kymmenen senttiä entistä enemmän. Takapenkin reunapaikoilla istuinosa on säädettävä, mikä lisää mukavuutta. Autoon istuutuminen ja sieltä poistuminen sujuu entistä helpommin ja suuret ikkunat viimeistelevät matkustamon viihtyisyyden.

All-new 2017 Civic hatchback

Uuden Civicin kehitystyön aikana insinöörit tähtäsivät siihen, että ohjaamo on luokkansa mukavin ja hienostunein. Sen muotoilussa tähdättiin samaan moderniin ja selkeään tyyliin kuin Civicin korissa. Sisustuksen vaakasuorat linjat luovat tunteen pituudesta ja leveydestä.

Varusteissa on paljon yksityiskohtia, joita osaa odottaa vasta paljon kalliimmissa autoissa, kuten älypuhelimen lataustaso ja kojelaudan miellyttävä LED-valaistus. Mittaristossa on suuri tietoruutu, johon kuljettaja saa haluamansa tiedot peukalolla ohjauspyörään sijoitettua rullaa käyttämällä.

Tietoviihdejärjestelmänä Civicissä on uusi Honda Connect 2, johon voi helposti liittää uusimmat Android- ja Apple-älypuhelimet. Siihen saa myös Garminin navigoinnin, jonka mukana tulevat viiden vuoden karttapäivitykset. Navigaattori muun muassa näyttää kuvat risteyksistä, kaistaopastuksen ja kolmiulotteiset kuvat rakennuksista sekä maastosta.

Civicissä on turvallisuus vakiona

Kaikissa uusissa Civiceissä on vakiona Honda SENSING -turvavarustepaketti, joka nostaa sen yhdeksi turvallisimmista autoista luokassaan. Kattavan turvavarustelun lisäksi korin lujuus ja jäykkyys auttavat uutta Civiciä saavuttamaan huipputuloksen Euro NCAP -turvallisuustestissä.

Hondan turvallisuutta kaikille lupaavan “Safety for Everyone” -filosofian mukaisesti aktiivisen ja passiivisen turvallisuuden järjestelmät ovat vakiona koko uudessa Civic-mallisarjassa. Honda SENSING lisää turvallisuutta ja avustaa kuljettajaa. Se käyttää yhdistettyjä tutka- ja kameratietoja sekä kehittynyttä anturitekniikkaa, joilta kerätyn datan avulla varoitetaan ja avustetaan kuljettajaa mahdollisissa vaaratilanteissa.

Honda SENSING -pakettiin kuuluvat muun muassa aktiivinen törmäyksen varoitusjärjestelmä, passiivinen ja aktiivinen kaistavahti, tieltä pois ajautumisen varoitin, mukautuva vakionopeussäädin, älykäs nopeusavustin ja liikennemerkkien tunnistin. Muita Civicin turvatekniikan varusteita ovat kuolleen kulman tunnistin, poikittaisliikenteen varoitin ja moninäkymän tarjoava peruutuskamera, jonka näytöksi voi valita 130, 180 tai 360 astetta.

Iso-Britanniasta kaikkialle maailmaan

Kymmenennen sukupolven Civic 5D:n tuotanto on keskitetty Iso-Britanniassa Swindonissa sijaitsevalle Honda of the UK Manufacturing (HUM) -tehtaalle. Uuden Civicin tuotanto on jo alkanut ja ensimmäiset autot ovat lähteneet matkalle Atlantin yli Yhdysvaltoihin, missä viisiovista Civiciä ei ole aiemmin myyty.

Pariisin autonäyttelyssä ensi kertaa esiteltävän Honda Civic 5D:n myynti alkaa Suomessa vuonna 2017 kesään mennessä.