VAIHDA AJOISSA TALVIMOODIIN – Ensiliukkaat voivat yllättää kesärenkaat kintuissa

a1250419-ed5c-4b3e-8cf1-849a10f3eb84-main_image

Vaihda ajoissa talvimoodiin! Talvirengastuksen lisäksi tarvitaan kelien ennakointia sekä oikeaa asennetta ja ajotapaa.

Syksyn ensiliukkaat ovat yllättäneet viime vuosina joka kolmannen autoilijan kesärenkailla. Pelkästään kalenteria tuijottamalla vaihto talvirenkaisiin tapahtuu yleensä liian myöhään. Talvirengaspakko astuu voimaan vasta joulukuun alussa. Nastarenkaita saa käyttää 1.11. alkaen ja aina, kun keli sitä edellyttää. Nastattomien talvirenkaiden eli kitkarenkaiden käytölle ei ole rajoituksia.

Syksyn nopeasti vaihtuvat kelit tuovat haasteita rengasvalintoihin. Alkusyksyn sadekeleihin autoilijoita patisteltiin varustautumaan kunnollisilla kesärenkailla. ”Vähintään yhtä tärkeää on vaihtaa talvirenkaisiin ennen ensiliukkaita”, Autonrengasliiton puheenjohtaja Jarmo Nuora painottaa ja kehottaa autoilijoita vaihtamaan vähitellen talvimoodiin laajemminkin:

– asennoidu talviliikenteen haasteisiin
– seuraa sääennusteita ja kelivaroituksia
– vaihda talvirenkaisiin ennen ensiliukkaita
– suunnittele matka ja matkustustapa
– aja ennakoiden ja pidä turvaväliä

Asenne ja ajotapa kohdalleen

Poliisitarkastaja Heikki Ihalainen Poliisihallituksesta muistuttaa autoilijoita oikean rengastuksen ja ajotavan tärkeydestä. “Syksyn nopeisiin säätilan muutoksiin tulee varautua hyvissä ajoin olosuhteet huomioivalla rengastuksella. Myös asenne ja ajotapa pitää vaihtaa talvisia olosuhteita tarkkailevaksi”, Ihalainen evästää.

402f9bbb-341f-4508-9850-8010e5378d5f

Syksyn sadekeleillä kaivataan kunnollisia kesärenkaita, mutta ensiliukkailla tarvitaan ehdottomasti talvirenkaita.

Renkaiden turvallisuusmerkitys korostuu vaativissa ja nopeasti muuttuvissa kelioloissa. Tutkijalautakuntien mukaan renkaat ovat riskitekijänä joka seitsemännessä (14,3 %) henkilö- tai pakettiauton aiheuttamassa kuolonkolarissa. Lumisen tai jäisen kelin kuolonkolareissa renkaat ovat riskitekijänä joka kolmannessa tapauksessa (32,8 %).

Hyvätkään renkaat eivät auta, jos tilannenopeus on liian suuri keliin nähden. Matkantekoa kannattaa suunnitella etukäteen kelitietoja ja sääennusteita tarkkailemalla. Keliennusteet löytyvät esimerkiksi Liikenneviraston nettisivuilta.

Kuluttajakysely talven ennakoinnista (YouGov Finland/Autonrengasliitto 9/2013)
www.autonrengasliitto.fi

Muut liitteet:
Kuluttajakysely talven ennakoinnista (YouGov Finland/Autonrengasliitto 9/2013)